Top 7 ieguvumi veselībai no Ašvagandhas | Planet Ayurveda® (2024)

Ashwagandha ir ļoti labi pazīstama medicīnas pasaulē. To dēvē arī par vittāniju (Withania somnifera) jeb Indijas žeņšeņu. Šo augu jau gadiem ilgi izmanto Ajurvēdā, kas ir tikpat sena medicīnas zinātne, kā ķīniešu medicīna.

Vitānija (Withania somnifera) ir daudzgadīgs krūms no nakteņu jeb Solanaceae augu dzimtas. Augu sakni tradicionāli lieto kā nomierinošu toniku. Nesenie pētījumi uzrāda, ka lapu ekstraktā ir atrodami savienojumi, kas pazīstami kā vitanoīdi, tiem piemīt reģeneratīvas īpašības uz smadzeņu šūnu sinapsēm peļu un cilvēku šūnās. Vitānija (Withania somnifera) ir atrodama Indijā (it īpaši Madhja Pradēšā), Bangladešā, Pakistānā, Šrilankā un dažās Āfrikas ziemeļu daļās.

  • Augstums: tas var izaugt lielāks par 170 cm, bet parasti tas ir ap 30-60 cm.
  • Forma: tai ir centrālais stublājs, ap kuru veidojas izturīgs un taisns krūms.
  • Zari: zvaigžņveida zaru kārtojums, kuri ir pārklāti ar “matiem”.
  • Lapas: ovālas, novietotas pārmaiņus, līdz 5 cm platas un līdz 10 cm garas.
  • Ziedi: zaļas ārējās lapas, kuras iekļauj dzeltenas ziedlapiņas iekšpusē.
  • Augļi: Sarkanas ogas, kas ir iekļautas papēža formas kausiņā.
  • Saknes: Gari un mīksti bumbuļi.

Ashwagandha sniedz ļoti daudz veselības ieguvumus. Tai piemīt imūnsistēmas darbības stiprinošas, pretiekaisuma, antioksidanta, antibakteriālas, pretstresa, nomierinošas un pretkrampju īpašības. Bioloģiski aktīvie komponenti Ashwagandha sastāvā ir alkaloīdi, saponīni, dzelzs steroidālie laktoni un holīns. Tā ir bagāta ar 18 dažādu veidu taukskābēm un vairākiem fitosterīniem un polifenoliem.

Ashwagandha saknes, ogas un lapas jau vairākus gadus tiek izmantotas medicīniskiem nolūkiem. Ashwagandha ir pieejama arī pulverveidā vai kapsulu formā.

1) Samazina stresu

  • Saskaņā ar pētījumu, kurš tika veikts 2012.gadā, ir pierādīts, ka ashwagandha ir ļoti noderīga, lai samazinātu stresu un tā radītās sekas. Cilvēkiem, kuri cieš no stresa izraisītiem traucējumiem, lietojot ashwagandha, bija zemāks stresa hormonu (kortizola) līmenis.
  • Ashwagandha sniedz lieliskus rezultātus gan akūta, gan hroniska stresa gadījumā. Tā darbojas kā tonizējošs līdzeklis un palīdz organismam pielāgoties stresa apstākļiem, stiprina nervu sistēmu, kā arī virsnieru darbību. Tā atjauno ķermeni un prātu, kā arī uzlabo miega kvalitāti. Tiek uzskatīts, ka mūsdienās tā dara brīnumus.

2) Veicina smadzeņu darbību

  • Saskaņā ar pētījumu, kurš tika veikts 2012.gadā, ir pierādīts, ka Ashwagandha ir efektīva Alcheimera slimības ārstēšanā. Ashwagandha sastāvā ir vairākas ķīmiskas vielas, kas palīdz uzlabot galvenā nervu signālu pārraidītāja, t.i., acetilholīna sintēzi. Tas, savukārt, uzlabo kognitīvās spējas, kas sevī ietver koncentrēšanos, domāšanu un atmiņu.
  • Šis augs palīdz stimulēt nervu šūnu augšanu, kas dažādu iemeslu dēļ ir bojātas, tādējādi palīdzot samazināt ar vecumu saistīto garīgu slimību, piemēram, alcheimera un parkinsona slimību attīstību risku.
  • Sāciet lietot ashwagandha saturošo uztura bagātinātāju, lai aizsargātu jūsu smadzenes no deģenerācijas, bet tikai pēc konsultēšanās ar savu ārstu. Nelietojiet to bez konsultēšanās ar ārstu.

3) Aizsargā pret vēzi

  • Saskaņā ar dažiem pētījumiem tika pierādīts, ka ashavaganda palīdz novērst vēzi. Tā palīdz novērst un apturēt arī esošā vēža attīstību. Tajā ir augsts antioksidantu saturs. Auga pretvēža īpašības palīdz ārstēt gandrīz visu veidu vēžus, tas darbojas, ierobežojot vēža šūnu augšanu, kas padara to noderīgu vēža ārstēšanai.
  • Tā sastāvdaļas dara brīnumus, novēršot daudzu veidu vēžu šūnu, piemēram, resnās zarnas, krūšu, leikēmijas, melanomas, plaušu, prostatas un sarkomas, attīstību.
  • Līdztekus lietojot šo augu, tiek pastiprināta arī ķīmijterapijas un staru terapijas iedarbība, kas tiek vērsta pret vēža šūnām. Augs arī aizsargā veselās šūnas no vēža terapijas radītajiem bojājumiem.

4) Uzlabo imunitāte

  • Vēl viens lielisks ieguvums, kuru sniedz ashwagandha ir tas, ka tas palīdz uzlabot imūnsistēmu. Tas palīdz palielināt balto asinsķermenīšu sintēzi, jo augs ir bagāts ar antioksidantiem. Tas uzlabo arī imūnsistēmas darbību, tādējādi palīdzot ārstēt dažādus autoimūnos traucējumus.
  • Tas uzlabo vispārējo veselību un samazina iespēju bieži saslimt. Turklāt, ja jūs jūtieties vājš vai slims, šis augs var dot jums vairāk enerģijas un palīdzēt atgūties pēc slimības.
  • Vismaz 1 tases ashwagandhas tējas regulāra lietošana saglabās jūsu imūnsistēmu spēcīgu.
  • Ashwagandhas tēja nav ieteicama cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens.

5) Cīnās ar depresiju

  • Tā antidepresanta īpašības padara to par lielisku depresijas un ar to saistītu saslimšanu saistītu traucējumu novērsēju, ashwagandhai piemīt stresa mazinošas īpašības, kas to padara par efektīvu līdzekli trauksmes un depresijas ārstēšanā.
  • Saskaņā ar pētījumu, ko veikuši Banaras Hindu Universitātes medicīnas zinātņu institūta pētnieki, konstatēts, ka ashwagandha stabilizē noskaņojumu pacientiem ar uzvedības traucējumiem un trauksmi.
  • Ashwagandha nerada miegainību, kas ir daudzu zāļu būtiska nelabvēlīga blakusiedarbība. Tā jālieto iekšķīgi ārsta kontrolē, lai kontrolētu depresiju un trauksmi.

6) Darbojas kā dabisks afrodiziaks

  • Ashwagandha darbojas kā spēcīgs afrodiziaks. Saskaņā ar pētījumu, kurš veikts 2013. gadā, tiek uzskatīts, ka ashwagandha piemīt spermatoģenēzi veicinošas īpašības, un tā var palielināt spermatozoīdu skaitu kopā ar spermas apjomu un veicināt spermatozoīdu kustīgumu. Ashwagandhu var lietot arī kapsulu formā.
  • Pievienojiet pusi tējkarotes ashwagandha pulvera glāzē silta piena un dzeriet to divas reizes dienā.
  • Vēl viena iespēja: lietot 300-500 mg kapsulas divas reizes dienā vismaz mēnesi.

7) Palīdz artrīta gadījumā

  • Ashwagandha ir ļoti efektīvs arī ārstējot reimatismu un osteoartrītu, pateicoties tā pretiekaisuma īpašībām. Tā pretiekaisuma īpašības ir pateicoties auga sastāvā esošajiem alkaloīdiem, saponīniem un steroīdajiem laktoniem.
  • Augs ir noderīgs iekaisuma laikā, kad ir sāpes locītavās, it īpaši “rīta locītavu stīvums”. Tas sniedz arī enerģiju, spēku un vitalitāti ķermenim, kas ir būtiski, lai dzīvotu normālu dzīvi tiem cilvēkiem, kuri cieš no veselības problēmām, it īpaši, artrīta.
  1. Planet Ayurveda Ashwagandha Organic – 60 kapsulas pa 500 mg;
  2. Planet Ayurveda Stress Support – AntiStress
  3. Planet Ayurveda NeuroGin Organic – Dabīgais nervu toniks
  4. Planet Ayurveda Calm Easy – “Viegls miers”
  5. Planet Ayurveda TumoTrim – Vēža pacientiem

(c) Author: Ayurvedic doctor Dr. Tarun Kumar, Planet Ayurveda India.

(с) Tūlkojums SIA “ETOLARS”, Latvija, 2018.-2021.g., Planet Ayurveda pārstāvis Baltijā

Materiāla daļēja vai pilnīga izmantošana ir atļauta, vienojoties ar teksta tulkošanas tiesību īpašnieku un ar obligātu saiti uz avotu (ar hipersaiti, ja tiek izmantots internetā).

Top 7 ieguvumi veselībai no Ašvagandhas | Planet Ayurveda® (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 5764

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.